Pedagoginen käyttö
EDUIDEOITA
Pedagogisesta käytöstä on inspiroivaa kuulla käyttäjiltä itseltään!
Päivitämme tälle sivustolle ideoita, vinkkejä ja aktivoivia oppitunteja sinun käyttöösi.
Katso, lataa, käytä. Inspiroidu ja ota ideat osaksi opetusta ja oppimista.
Ninni-open vinkit
Minä olen Nina, mutta paremmin minut tunnetaan nimellä Ninni. Olen 3.lk:n opettaja Keski-Suomesta ja lukuvuosi 2021-2022 on minulle toinen lukuvuosi opettajana. Olen erittäin innostunut digipedagogi ja kokeilen mielelläni uusia asioita. Ylläpidän instagramissa @ninni_ope -tiliä, jossa jaan digivinkkejä ja muita opettajuuteen liittyviä asioita muille opettajille. Toimin myös meidän koulun digitutorina, jonka tehtäviin kuuluu meidän henkilökunnan tukeminen digipedagogiikan käyttämisessä ja sen kehittämisessä.
Esimerkki oppilaan palautetusta tehtävästä
Katso Ninni-open video miten aktivoiva Lumio-tunti tehdään
Lataa Ninni-open tunti sanaluokista
Lataa oppitunti Suomen maisema-alueet
Lataa murtoluvut oppitunti
Lataa oppitunti Tiedonhakua
Ota tutustumisversio käyttöön veloituksetta
Ajankohtaista
Yhdistä oppilaslaitteet suoraan esitystaulu-ohjelmistosta
Integroitu tekijänoikeusvapaa kuva- ja videohaku. YouTube-videot aina ilman mainoksia!
Allin ajatteluun aktivoivia aihioita
Alli Laitinen on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja sekä kokenut digitutor
Kosken koulukeskuksesta, Imatralta. Hän käyttää SMARTia opetuksessaan päivittäin ja hän on innostunut SMARTin aktivoivista ja tiedon rakentamista tukevista ominaisuuksista yläkoululaisten oppimisessa. Alli on myös SMART Innovator Ambassador.
Seuraa Allin digisalonkia Instassa: @digisalonki
Tavoitteen käsitteleminen
Oppimisen itsearviointi
Tiedon rakentaminen yhdessä
Tiedon luotettavuuden arviointi
Ongelmanratkaisu yhdessä
Gerdin aktivoivia Lumio-esimerkkejä – Tallenna ja ota käyttöösi
Gerd Marianne Söderlund är lärare i engelska och finska för svenskspråkiga ungdomar i åldern 13-16 år. Gerd arbetar också som teknisk coach för sina lärarkolleger på Cronhejmskolan.
Adjectives
Cooking
London
Monster quiz
SMART Lumion tehtävät motivoivat ja auttavat oppimaan – Yksilötehtävät ja yhteisölliset aktiviteetit innostavat oppimaan
Pikkuoppilaat harjoittelevat kirjoittamista lennättämällä vaatesanoja Smartille. Heistä Shout It Out on ihan numero 1! Sanat vain lentävät taululle; ja ikinä ei tiedä, mihin ne laskeutuvat
One Minute Paper on hyvä väline tehdä formatiivista arviointia. Tässä oppilas arvioi toimintaansa Book Tasting –tunnilla. (Oppilaalta ja huoltajilta saatu kirjallinen lupa julkaisua varten.)
Lumion Shout It Out toimii yhteisöllisenä brainstorming-alustana. Pohjan voi halutessaan personoida teemaan sopivaksi. Kuvassa englantipainotteinen luokkani kirjoitti mietelauseita elämästä ja omista elämänohjeistaan
Kaikki kuvat Maarit Rainion tuntitilanteista. Maarit Rainio on aktiivinen digipedagogiikan kehittäjäopettaja ja Turun yliopiston Rauman normaalikoulun vieraiden kielten lehtori (ruotsi, englanti, venäjä)
Seuraa Maaritin aktiivista arkea Twitterissä käyttäjänimellä @RainioMaarit
Ota Lumio by SMART käyttöösi lähi- ja etäopetukseen, oppimista tukemaan
Esimerkki opettaja Tapani Raitasen etäoppimistuokiosta SMART Lumio työkaluja hyödyntäen
SMARTin Lumio-sivusto, joista löydät paljon ladattavaa materiaalia, ajankohtaisia ideoita ja uusien ominaisuuksien esittelyä (eng)
SMARTin kansainvälinen Edblog-sivusto, jossa paljon ideoita ja käyttäjäkokemuksia maailmalta
Esimerkkejä oppimissisällöistä oppilaslaitteilta tehtäväksi
Luo ensin Lumio-tunnukset suite.smarttech.com ja sen jälkeen klikkaa linkkejä, jolloin tunti menee automaattisesti omaan opettajan Lumio-näkymään.
Terveysbingo
Oppimislokit
Oppimisen viikkoarviointi
Esimerkkejä eri aktiviteeteista opettaja Tapani Raitasen tekemänä
Pienpedot - opettaja Mari Orkolan esimerkkejä, jossa kaikki pelilliset aktiviteetit esitelty
SMARTin englanniksi jaettuja Lumio esimerkkejä etäopetukseen
SMART Exchange
Kuvakoodit
Aamupiiri
Miten opettajat kokevat digitaalisten älylaitteiden käytön oppilaitoksissa
Uudet välineet otetaan pääsääntöisesti ilolla vastaan. Uusi teknologia antaa mahdollisuuden uudistaa omia opetus- ja työskentelykäytäntöjä. Helppokäyttöisyys ja käyttölogiikka ovat todella tärkeitä ja nopeuttavat käyttöönottoa.
Kuten kaikki uudet asiat, myös teknologian käyttö herättää monenlaisia kysymyksiä ja tarpeita. Kun teknologiavalinnat ovat helposti lähestyttäviä, tie ”peruskäytöstä” ja ensimmäisten toiminnallisuuksien haltuunotosta saadaan nopeasti seuraavalle tasolle. Pedagoginen koulutus auttaa matkaa huomattavasti! Lue lisää pedagogisista koulutuksista tästä.
Miten opettajia motivoidaan käyttämään laitteita?
Oppimisen tukeminen: Jokainen opettaja haluaa oppijoiden oppivan. SMART tarjoaa lukemattomat mahdollisuudet motivoida ja sitouttaa oppimiseen mm. elävöittämällä olemassa olevia tiedostoja (PP, PDF, NB) pelillisillä aktiviteeteilla. Ryhmätöiden salamannopea aloitus SMARTin kautta tukee yhteisöllisyyttä ja innostaa oppimaan yhdessä. Oppija saa osallistua oman oppilaslaitteen kautta ja olla aktiivinen toimija, ei passiivinen kuuntelija ja katselija. SMART aktivoi myös etäopetuksessa.
Toimii jokaisella laitteella: Minkä tahansa oppilaslaitteen yhteiskäyttö älynäytön kanssa käyttöjärjestelmästä riippumatta on oleellista myös opettajien näkökulmasta. Lähetä näytöltä opetusmateriaalit oppilaslaitteille ja pyydä oppilaita tekemään huomioita ja jakamaan ajatuksiaan digitaalisilla työvälineillä. SMARTin kanssa organisoit muun muassa ryhmätyöt hetkessä käyntiin.
Ajansäästö: Voit esimerkiksi tarkistaa sanakokeet heti ilman manuaalista työtä.
Havainnollista: Loistavat, tekijänoikeusvapaat kuvat ja videot, löytyvät heti ja ovat klikattavissa käyttöön integroituna valkotaulusovellukseen.
SMARTin käyttöliittymä on erittäin intuitiivinen ja todella selkeä ilman monimutkaisia ”Android-tallennuspolkuja”. Käyttöönotto on helppoa ja vaivatonta.
Joustavuus: Tilat vaihtuvat, mutta tiedostot ja taulutyöt löytyvät kuitenkin helposti tilasta kuin tilasta oman tunnuksen takaa.
Yhteensopivuus ja integraatio: Microsoftin, Googlen ja Applen yhteensopivuus älynäytön kanssa on tärkeää, jotta opettajan tiedostot ja tietokoneella käyttämät materiaalit jatkavat toimintaansa näytöllä. Tiedostot ja tutut sovellukset löytyvät näytöltä ja SMARTilla on useita suoria integrointeja laitteiden ja käyttöjärjestelmien välistä yhteispuhelua sujuvoittamaan, mm:
- oppituntien ja taulutöiden integraatiot Google Driveen
- Teams-sovellus auki suoraan näytöltä
- Innostavien SMART-aktiviteettien lisääminen suoraan Googlen ohjelmiin
- Langaton kosketus ja kuvanjako Windows ja Mac-tietokoneilla
- Sisäänrakennettu peilausmahdollisuus kaikille käyttöjärjestelmille laitteiden omista valikoista
Nämä kaikki ominaisuudet antavat lukemattomia mahdollisuuksia opetuksen toteuttamiseen tehokkaammin, oppimista tukien. Se onkin kaikkien opettajien yhteinen ydintavoite: saada oppilaat innostumaan ja oppimaan!
Mitkä ovat parhaat käytänteet laitteiden käyttöönotossa ja käytössä?
Pedagoginen koulutus antaa vankan pohjan uuden teknologian haltuunottoon. Tietoa ja uusia käytäntöjä kannattaa laittaa kiertoon, jotta jakamisen kulttuuri vahvistuu heti uusien laitteiden käyttöönoton yhteydessä. SMARTin avulla voit jakaa digitaaliset tunnit kollegoiden kanssa jolloin varmistat, että toimivat ideat ja arvokas tieto päätyy mahdollisimman monelle käyttäjälle. Tutor -mallissa innostuneet kollegat ohjaavat käytössä eteenpäin, joten pääsette yhdessä kehittämään hyviä käytänteitä.
SMARTin ohjelmistosta ja sivulta exchange.smarttech.com saa ladattua oppimateriaaleja heti käytettäväksi.
Avustajat, ohjaajat ja sijaiset voivat myös käyttää näyttöä. Tämä on vaivatonta näytön oman tietokoneen kautta, joten opettajan omaa konetta ei tarvita tuntien läpiviemiseen.
SMARTtivartit kannustavat kaikkia tulemaan mukaan kehittämään käyttöä ja varmistavat, ettei ketään jätetä yksin uuden teknologian kanssa. Yhteisesti asetetut ja seurattavat tavoitteet ovat ensisijaisen tärkeässä asemassa, kun uusia oppimisympäristöjä otetaan käyttöön.
Tutkimustuloksia SMART Boardien käytöstä opetuksessa
Kuinka digitaaliset työkalut ja digitaaliset työmenetelmät voivat parantaa opetuksen laatua: ”Teaching, Technology and Learning”.
SMART Exchange
Ilmaisia oppimateriaaliresursseja
Kansainvälinen materiaalijakosivusto, josta voit ladata aktiviteetteja, pelejä ja SMART Notebook -oppitunteja, jotka opettajat ovat luoneet opettajille. Erinomainen mahdollisuus verkostoitua käyttäjien kanssa ympäri maailman. Tutustu SMART Exchange
SMART Training
Tule tutuksi SMARTin kanssa aina asennuksesta ohjelmistojen hallitsemiseen. Koulutus -osiosta löydät kootusti vinkkejä SMART-tuotteiden hyödyntämiseen opetuksessa ja oman ammatillisen kasvun tukemiseen.
Professional learning webinar
Osallistu Ready Set SMART – webinaareihin. Rekisteröidy mukaan ja opi rakentamaan kiinnostavia interaktiivisia oppitunteja ja jakamaan sisältöä helposti opiskelijoiden kanssa. Webinaarit ovat helppo-ohjeisia, hyödyllisiä ja hauskoja.